De cand omul a devenit dominanta pe Pamant, entuziasmat de acest succes, a inceput sa-si modifice cu elan mediul vital, schimband astfel si viata animalelor din acesta. Secole de-a randul am taiat copaci, ne-am aruncat gunoiul, am lasat gazele toxice sa ajunga in atmosfera, am vanat si am ucis animalele salbatice, am pescuit din oceane pana la epuizare, fara sa ne gandim ce consecinte vor avea actiunile noastre, pe termen lung. Abia acum incepem sa intelegem incetisor, ca distrugem Pamantul si odata cu acesta pe noi insine, daca vom continua activitati in aceasi masura. Prin arderea minereurilor, combustibilelor, cum ar fi carbunele, si prin distrugerea masiva a padurilor, contribuim la incalzirea globala a Pamantului. Si cea mai mica crestere a temperaturii planetei noastre poate conduce la extreme meteorologice mai grave, decat ne putem imagina noi astazi, caz in care datorita topirii maselor polare de gheata pot determina inundatii severe. Ar trebui sa intelegem, ca tot ce aruncam nu dispare pur si simplu, fie ca este vorba despre gunoiul dispersat in mare sau despre gazele emise in atmosfera. Astfel se formeaza alte substante toxice, care perturba echilibrul ecologic intr-un mod pe care astazi nu-l intelegem.
Consecintele schimbarilor intreprinse in mediul nostru trebuiesc suportate si de plante si animale. Prin perturbarea habitatelor lor le predispunem la inevitabila disparitie. Exista insa si lucruri mai rele decat acestea: am distrus si distrugem in continuare nenumarate specii de animale prin vanatul nesabuit pentru a obtine lucruri pe care le-am putea obtine la fel de usor si prin alte metode, mai putin invazive.
Daca vrem sa ne oprim din acest drum spre pierzanie, trebuie sa schimbam radical atitudinea fata de mediul inconjurator si fata de ceilalti oameni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu